У Здолбунівській бібліотеці продемонстрували щедрість Різдвяного столу

Напередодні Різдва Христового працівники книгозбірні відтворили у стінах бібліотеки звичаї своїх родин , підготувавши виставку- інсталяцію «Кутя Святвечора багата, і на Різдво щаслива хата». Вона демонструє як українці готувалися до Різдвяних свят. На сторінках запропонованих видань крок за кроком постають традиції , символи, обряди зимових святкувань. . За родинними рецептами, які передавалися від матері до доньки, і збереглися до нашого часу в представлених книгах, ми приготували 12 традиційних страв, кожна з яких має своє особливе значення і вражає розмаїттям.
Кутя – це головна страва на Святвечір. Вона має глибокий символічний зміст, адже пшениця, як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності. Крім неї, наші предки готували ще такі пісні страви, серед яких обов’язково мали бути : борщ, риба, гриби, вінегрет, вареники, голубці, капуста, квасоля, квашені огірочки і помідори, пончики та пампушки.
Узвар, або компот із сушини, на українському різдвяному столі символізує очищення тіла та душі.
Зберігайте традиції нашого народу!
Гарних і смачних свят!